Podziel się:
Kurczak pieczony faszerowany
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 duży lub 2 mniejsze kurczaki
4 łyżki masła
1 bułka kajzerka
50 ml mleka
200 g wątróbki
2 jajka
natka pietruszki,
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
Wykonanie
Kurczęta przygotować do pieczenia, założyć skrzydła, "doskubać", odciąć szyję, umyć, osuszyć , natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz, odstawić w chłodne miejsce.
Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć, zemleć razem z wątróbką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową masła, dodać do wątróbki, wraz z posiekaną pietruszką, wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek i doprawić. Farszem napełnić kurczaki, spiąć tuszki, związać nogi, polać resztą masła i piec 40 minut do godziny (w zależności od wielkości ptaków), polewając wytworzonym sosem. Temp. 200 stopni (potem można zmniejszyć d 180)
Po wyjęciu odstawić na kilkanaście minut, następnie porcjować i podawać.
Farszem można też nadziać kurczaki pod skórą na piersiach. Jeśli trochę farszu zostanie można go upiec w małych foremkach (wstawić do pieca na 20 minut przed końcem pieczenia).
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Sgerr