Podziel się:
Kurczak pieczony w sosie cytrynowym
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Danie pięknie wygląda, dzięki cytrynowemu aromatowi jest wykwintne w smaku, a przy tym zadowoli także osoby na licznych dietach. Idealne na "niedzielny" obiad.
Składniki
1,5 kilogramowy kurczak
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku, lub 4 gałązki świeżego
4 średnie posiekane cebule
1,5 litra wywaru warzywnego, lub drobiowego
1 cytryna pokrojona na 10 plasterków
sok z jednej cytryny
Wykonanie
Kurczaka umyć i podzielić na części. Sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz tymianek wymieszać i natrzeć przyprawami kawałki kurczaka. Ułożyć je w brytfannie.
Cebulę, wywar i sok z cytryny wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu aż cebula będzie miękka a sos zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią.
Gorącym sosem zalać kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. W połowie czasu na każdym kawałku kurczaka ułożyć plastry cytryny.
Podawać ozdobione świeżym tymiankiem. Jako dodatek podać ryż lub białe pieczywo oraz wytrawne białe wino.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 5 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 235 kcal Białko: 34 g |
Tłuszcze: 9 g |
Przepis dodany przez: yasqlka