Podziel się:
Kurczak z piekarnika
Dieta: · po prostu smaczne ·
Tego kurczaka przygotowuję, gdy mam gości, których nie chcę zostawiać samych w pokoju lub zabierać do kuchni, aby przygotować obiad.
Składniki
2 kurczaki, oczyszczone,
poporcjowane
- ok. 1,80 kg
- ok. 1,70 kg
Marynata:
- ½ szkl. oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 3-4 łyżeczki Kucharka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2-3 łyżeczki tymianku
- mogą być inne zioła wg upodobań
Wykonanie
1. Wszystkie przyprawy razem wymieszać z olejem w miseczce. Porcje kurczaka maczać w marynacie i kłaść na rozgrzanej suchej patelni, chwilkę zrumienić i przekładać na blaszkę. Zrumienione piersi - nie przepieczone, przełożyć na talerzyk, aby później dołożyć je do piekarnika.
2. Patelnie podlać ½ szkl. wody, aby wygotować sosik z pieczenia i przypieczone przyprawy, przelać na blaszkę z kawałkami mięsa. Blaszkę z przyrumienionymi kawałkami kurczaka - bez piersi, bo będą zbyt wysuszone - , wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika na 170 - 180 st. C.
3. Po godzinie, dołożyć piersi i piec jeszcze przez ok. ½ godziny w temperaturze 160 - 170 st. C.
4. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy po nakłuciu, z mięsa nie wypływa krwisty sos. Jeżeli wypływa – należy dopiec jeszcze przez chwilę w wyższej temperaturze. Jeżeli nie wypływa można podać na stół.
Można pod porcje kurczaka położyć ziemniaczki i obłożyć warzywami i wszystko razem się upiecze do obiadu.
S M A C Z N E G O ……
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Autor: Baszko
Przepis dodany przez: baszko
Komentarze
elmar | 20:04:07, 01-01-2019 Oj, dwie godziny kurczak? Własnie dziś piekłam udka z kurczaka bez wcześniejszego opiekania i wystarczyło 40 minut w temperaturze 175 st., ale z termoobiegiem. Pyszne były, mięciutkie i niewysuszone. Zobacz też |