Podziel się:
Kurczak z winem i pieczarkami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
200 g makaronu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu
400 g pokrojonego kurczaka bez skóry
3 rozdrobnione ząbki czosnku
3 filiżanki posiekanych grzybów
1 pokrojona cebula
100 ml niskosodowego bulionu drobiowego
50 ml białego wina wytrawnego
1 filiżanka posiekanych pomidorów
pół pęczka posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka oregano
50 g startego sera Parmezan
Wykonanie
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka umieść na rozgrzanej patelni z oliwą. Pozostaw na kilka minut, aż mięso stanie się różowe.
3. Przenieś kurczaka do innego naczynia. Na patelnię nalej resztę oliwy, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Mieszając pozostaw na patelni, aż cebula stanie się miękka
4. Połącz bulion i wino, doprowadź do wrzenia, dodaj kurczaka i na niewielkim ogniu gotuj ok. 15 min.
5. Ugotowanego, odsączonego z bulionu kurczaka połącz z makaronem i zawartością patelni
6. Przyprawa oregano i bazylią, dodaj pomidory
7. Podawaj z parmezanem
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 294 kcal Białko: 22 g |
Tłuszcze: 7 g |
Zawartość sodu: 225 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta