Podziel się:
Kuskus z warzywami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Arabskie smaki w wersji wegetariańskiej - kolory i aromat tej potrawy skuszą nawet zawziętych mięsożerców. Można doprawić bardzo łagodnie lub pikantnie - na przykład używając ostrych papryczek.
Składniki
1 mała, posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 średnie, zielone papryki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka kaszy kuskus
Ok. 1 ½ szklanki wody
2 małe pomidory pokrojone na ćwiartki
Wykonanie
1. Na rozgrzaną patelnię nalej oliwę, dodaj paprykę cebulę i czosnek. Pozostaw na ogniu aż papryka stanie się miękka
2. Do warzyw dodaj przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszę. W miarę potrzeby dodawaj wodę, aby potrwa się nie przypaliła
3.Dodaj pomidory, gotuj pod przykryciem ok. 3 minut
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 229 kcal Białko: 7 g |
Tłuszcze: 4 g |
Zawartość sodu: 11 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta