
Podziel się:




Kutia
Dieta: · po prostu smaczne ·

Składniki
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
ok 6 łyżek cukru
4 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
50 g orzechów
aromat migdałowy (niekoniecznie)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Wykonanie
Pszenicę oczyścić, opłukać zalać wrzącą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 - 4 godzin). Odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć jednokrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do pszenicy, wraz z rozpuszczonym miodem, cukrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki sparzone wrzątkiem. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietanką.

Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |


Przepis dodany przez: karima