Podziel się:
Kwaśno-słodki rabarbar
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Konfitura z rabarbaru idealnie nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja do lodów.
Składniki
5-6 łodyg rabarbaru, 20 dag cukru
Wykonanie
Umyj łodygi rabarbaru i zdejmij zewnętrzne włókna. Potem pokrój je na drobne części i podsmaż przez chwilę na patelni.
Poczekaj, aż rabarbar puści sok, następnie dosyp cukier.
Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita, gęsta i złocista. Możesz ją podawać od razu lub włożyć do słoików.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: setab