Podziel się:
Łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
zaczyn:
120 g drożdży
1,5 szklanki cukru
4 jajka (można 3 całe jaja i 3 żółtka)
kostka masła (posiekana nożem)
szklanka dobrze podgrzanego mleka
ciasto:
1 kg dobrej mąki torowej
szczypta soli
bakalie
kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie
Produkty na zaczyn kłaść do miski jeden na drugim, a na końcu polać mlekiem. Odstawić na 2 do 4 godzin w ciepłe miejsce. Można też rozmącić wszystko metalową rózgą do ubijania białek. Tylko rozmieszać te składniki przed odstawieniem. Ustawić można miskę z rozczynem w piekarniku pod zapalonym światełkiem.
Po 2-4 godzinach dosypać do miski mąkę, bakalie i sól. Wymieszać ciasto, wyłożyć na natłuszczoną blachę i znowu odstawić do dalszego rośnięcia na ok. pół godziny. Może sobie rosnąć w nagrzanym wcześniej i wyłączonym piekarniku, albo na programie do wyrastania ciasta. Posypać kruszonką.
Potem piec ciasto normalnie jak drożdżowe (180 stopni, jakieś 40-50 minut, do zrumienienia kruszonki i "suchego patyczka")
Kruszonka
Mąkę wymieszać z masłem na piasek,dodać cukier i resztki ciasta.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i wyrastania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: elizka