Podziel się:
Łatwe gofry
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Nie wiem dlaczego, ale gofry zawsze wydawały mi się daniem skomplikowanym w wykonaniu i na dodatek straszliwie tuczącym. Te są łatwiejsze od naleśników i przygotowane bez tłuszczu - więc jeśli nie potraktujecie ich bitą śmietaną mogą nawet robić za dietetyczne. Bardzo ważne jest to, żeby gofrownica była naprawdę porządnie nagrzana - wtedy wyjdą chrupiące.
Składniki
1 szklanka mąki + jakieś 2 łyżki na wypadek wszelki
1 łyżka słodzika do pieczenia (lub 2 łyżki cukru pudru)
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w dużej misce - tak jak na naleśniki. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać tę dodatkową mąkę. Ciasto odstawić na jakieś 15 minut.
Dobrze rozgrzać gofrownicę (jeśli powłoka nieprzywierająca nie jest wystarczająco dobra, można ją posmarować tłuszczem za pomocą pędzelka, bardzo cieniutką warstwę, przed smażeniem pierwszych gofrów).
Zamknąć i upiec aż będą rumiane i chrupkie. Wyjmować podważając łopatką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena
Komentarze
Amadeusz ze Śląska | 20:11:44, 13-05-2012 Gofry. Za oknem mokrym śniegiem posypało. W żołądku burczy, gofrów się zachciało. Do lodówki sięgam dwa jajka wyciągam. W szafce wzrokiem błądzę, mąki wyglądam. Mikser na stole, składniki wszystkie szykuje. Białka oddzielone od żółtek, później zmiksuje. Cukier migdałowy smaku gofrom nada. Proszku na spulchnienie dodać też wypada. Mleko i woda w połowie proporcji oddzielam. Oleju tylko pól szklanki do ciasta dolewam. Wszystko w naczyniu, mikser już pracuje. Ślinka cieknie, myśl na talerzu gofra maluje. Odrobina soli i z białek powstaje sztywna piana. Gofrownica gorąca olejem nasmarowana. Ciasto równomiernie rozlane pokrywa opada. Temperatura ustawiona, dodatki się wykłada. Truskawki w talarki pokrojone, w bieli kremu. Dla urozmaicenia smaku szykuję trochę dżemu. Brzoskwinie w plasterkach inaczej smakują. One też na gofrach swe miejsce znajdują. Gdy brzuszek zaspokoił swoje pragnienie. Rozgląda się gdzie jest wygodne leżenie. Ile się na bokach odłoży, ten tylko się dowie. Co swojej porcji nie odstawił w połowie. Mikołów 19.03.2011 r. Amadeusz ze Śląska. ... zobacz więcej Zobacz też
|