Podziel się:
Łatwe pierniczki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Można jeść od razu po upieczeniu ale najsmaczniejsze są po tygodniowym "leżakowaniu".
Składniki
350g mąki
180 g cukru
50 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie
Mocno podgrzanym miodem zalać połowę mąki, wymieszać, dodać sodę, przyprawę do piernika i cukier, ponownie wymieszać i poczekać aż ostygnie. Następnie dodać masło, jajko i zagniatać ciasto dosypując pozostałą mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję plasteliny i przestanie się lepić (możliwe, że mąki będzie trzeba użyć ciut mniej lub więcej).
Ciasto podzielić na części, wałkować i wycinać pierniczki. Piec 5-6 minut w temperaturze 170 stopni.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia