Podziel się:
Łatwy chleb "wiejski" bez wyrabiania
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Robię go bardzo często na święta, bo nie wymaga żadnej pracy, a jest świeżutki wtedy kiedy trzeba i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z rewelacyjnego programu "Domowy kucharz".
Składniki
3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ. 650)
1 szklanka mąki razowej (żytniej lub pszennej)
0,5 szklanki mieszanki różnych ziaren zbóż (niekoniecznie)
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2,25 szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać aż składniki dokładnie połączą się. Naczynie przykryć folią i odstawić na 18 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wybić z ciasta powietrze, uformować i ułożyć w formie do pieczenia wysypanej mąką. Pozostawić na kolejne 2-3 godziny, do podwojenia objętości. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 45 minut.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Źródło: Domowy kucharz
Autor: Michael Smith
Przepis dodany przez: yasqlka