Podziel się:
Łatwy makowiec
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru
1 jajko
4 żółtka
60 g drożdży
½ szklanki mleka
skórka starta z cytryny
nadzienie:
1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
lukier:
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać do mąki, zarobić, dodać jajko i żółtka, resztę cukru, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione letnie masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować dość cienko na prostokąty. Wyłożyć na każdy masę makową zostawiając wolne brzegi. Zwinąć rulony, brzegi zawinąć pod spód, luźno zawinąć w papier do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut. Ostudzone posmarować lukrem utartym z podanych składników i ozdobić.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 20 |
Przepis dodany przez: ena
Komentarze
jagna63 | 18:19:02, 18-12-2011 Jestem kiepskim cukiernikiem, ale ten przepis wypróbuję, myślę, że dam radę. Zobacz też |