Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Łatwy makowiec

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Łatwy makowiec

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru
1 jajko
4 żółtka
60 g drożdży
½ szklanki mleka
skórka starta z cytryny

nadzienie:
1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami

lukier:
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać do mąki, zarobić, dodać jajko i żółtka, resztę cukru, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione letnie masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować dość cienko na prostokąty. Wyłożyć na każdy masę makową zostawiając wolne brzegi. Zwinąć rulony, brzegi zawinąć pod spód, luźno zawinąć w papier do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut. Ostudzone posmarować lukrem utartym z podanych składników i ozdobić.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 20




Przepis dodany przez: ena




Komentarze

jagna63     |     18:19:02, 18-12-2011
Jestem kiepskim cukiernikiem, ale ten przepis wypróbuję, myślę, że dam radę.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy