Podziel się:
Lazania z kurczakiem, cukinią i bakłażanem
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
500 g makaronu do lazanii
600 g piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do gyrosa
50 ml oleju
400 g kukurydzy konserwowej
1,2 kg szpinaku mrożonego w liściach
3 cukinie
2 bakłażany
1,5 l mleka
100 g mąki
100 g masła + 20g do wysmarowania naczynia
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
czerwony pieprz do dekoracji
sól i pieprz
400 g tartego żółtego sera
Wykonanie
Piersi kurczaka zamarynuj w przyprawie do gyrosa z solą, pieprzem i olejem. Ułóż w wysmarowanej masłem brytfance i piecz ok. 20 min w temp. 170º C. Upieczone piersi odstaw, aby wystygły, następnie pokrój w plastry. Umyj brytfankę i posmaruj ją masłem. Umytą cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz, odstaw na 20 min. Opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 min. Dolej zimne mleko. Zagotuj energicznie mieszając (sos nie może być za gęsty). Do gotującego się sosu dodaj odciśnięty szpinak, drobno posiekany czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie brytfanki ułóż makaron, następnie sos, plastry kurczaka, bakłażana, cukinii i kukurydzę. Ułóż tak 3 warstwy, każdą można posypać serem. Zapiecz w temp. 170º C przez ok. 35 min. Upieczoną lazanię odstaw, aby stężała.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Źródło: Termisil
Przepis dodany przez: jesien21