Podziel się:
Lekka groszkowa zupa krem
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa ·
Lekka, letnia zupa, pełna smaku a jednocześnie dietetyczna. Warto spróbować tej wersji - smakowo nie odbiega od "klasycznej" zupy-krem bogatej w masło i śmietanę, a zawiera o wiele mniej kalorii.
Składniki
500 g mrożonego zielonego groszku
1 l wywaru warzywnego
200 ml niskotłuszczowego mleka skondensowanego
2 żółtka
1 średnia cebula
świeże zioła, sól, pieprz
Wykonanie
Groszek i cebulę ugotować do miękkości na wywarze (uważać, żeby nie "przegotować", bo straci kolor). Zmiksować bardzo dokładnie blenderem lub końcówką miksująca i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się łusek. Podgrzać i zagęścić mlekiem skondensowanym wymieszanym z żółtkami. Doprawić.
Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, grissini lub nawet z podsmażonym boczkiem (ale wtedy na pewno nie będzie dietetyczne). Żółtka można pominąć, ale wtedy trzeba dać mniej wywaru.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Ewunia