Podziel się:
Lekki barszcz z warzywami
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Barszcz ukraiński w "odchudzonej" wersji - wegetariańskiej i niskokalorycznej. Mimo to nieodmiennie smaczny...
Składniki
1 marchewka, 1/2 pietruszki
1 burak
50 g jabłka lub pomidora
2-3 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
1 płaską łyżeczkę posiekanych ziół przyprawowych (pietruszka, rzeżucha, estragon)
cukier
Wykonanie
1.warzywa umyć, rozdrobnić na tarce z dużymi otworami, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i ugotować
2.buraki ugotować oddzielnie
3.obrane buraki i umyte jabłko rozdrobnić na tarce i dodać pod koniec gotowania do warzyw
4.odstawić z ognia
5.przyprawić odrobiną cukru i drobno posiekanym czosnkiem
6.posypać posiekanymi listkami ziół
7.dolać jogurt i wymieszać
(zamiast jabłka można użyć pomidora. Trzeba go sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać na ćwiartki i dodać do gotowej już zupy)
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: Mirosław