Podziel się:
Lekki deser owocowy
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Delikatny piankowy deser, nie zawierający cukru ani tłuszczu - wymarzone zakończenie posiłku dla dbających o linię. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Składniki
twarożek homogenizowany - 200 g
2 jajka
1/2 szklanki mleka odtłuszczonego (0,5% tłuszczu)
1 łyżka żelatyny
szklanka owoców jagodowych - malin, poziomek, jagód, truskawek
słodzik w proszku (do smaku)
Wykonanie
Jajka ubić na parze na gładką, puszystą masę (można z dodatkiem słodzika), ostudzić.
Do twarożku dodać mleko, ubite jajka, dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną żelatynę połączyć razem z masą jajeczną i częścią owoców (można razem zmiksować). Deser przełożyć do pucharków, podawać schłodzony, przybrany resztą owoców i miętą lub melisą.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Autor: Adrianna Buniewicz
Przepis dodany przez: kate