Podziel się:
Lekki rosół z pulpecikami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Delikatny, lekki i sycący. Dla smakoszy i dla wiecznie będących na diecie. Na co dzień i od święta.
Składniki
1,5 litra odtłuszczonego bulionu drobiowego
3 marchewki
1 pietruszka
3 gałązki selera naciowego
1 łyżeczka kurkumy
pulpeciki:
200 g drobiowego mięsa mielonego
2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżka pszennych, zmielone
tymianek, bazylia, natka pietruszki
sól pieprz do smaku
Wykonanie
Wymieszać i dokładnie wyrobić składniki na pulpety, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Masę mięsną zostawić pod przykryciem na 1/2 godziny, a potem formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pulpety wrzucać, do utrzymującego się na granicy wrzenia bulionu, gotować 7 minut, następnie wyjąć i odstawić.
Marchewki pokroić w grubsze plastry, pietruszkę w słupki, dodać do wrzącego bulionu, gotować przez 5 minut, dodać posiekany seler naciowy, gotować aż warzywa będą miękkie ale jędrne. Zestawić z ognia, dodać pulpeciki, doprawić kurkumą.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Ewunia