
Podziel się:




Lemon curd
Dieta: · po prostu smaczne ·
Mocno cytrynowy krem / polewa - doskonały do nadziewania babeczek i tart, polewania lodów, można go też jeść samodzielnie, ale w małych porcjach bo jest niezwykle kaloryczny.


Składniki
3/4 szklanki soku z cytryny
1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
3/4 szklanka cukru
4 jajka
100 g masła posiekanego na drobną kostkę

Wykonanie
Włożyć wszystkie składniki do garna, mieszając podgrzewać na bardzo małym ogniu aż się połączą i zgęstnieją, utrzymując w stanie zbliżonym do wrzenia przez ok 6-10 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie zagotowała, bo jajka się zwarzą. Zdjać z ognia lekko schłodzić mieszając, przykryć folią i schłodzić w lodówce.

Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |


Przepis dodany przez: yasqlka