Podziel się:
"Leniwa" tarta tatin
Dieta: · po prostu smaczne ·
Leniwa, bo nie trzeba robić ciasta, kupujemy gotowe ciasto francuskie (koniecznie na maśle a nie na margarynie). A tarta przepyszna i można ją zrobić na jednej... patelni!
Składniki
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (w jednym kawałku nie płatach)
1 kg jabłek "do wypieków" (kwaskowate dość twarde, ja najbardziej lubię antonówki)
100 g masła6
łyżek cukru
sok z 1/4 cytryny
Wykonanie
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych pokroić w ósemki lub na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Na patelni (odpowiedniej do piekarnika lub z odłączaną rączką - ok 26 - 28 cm, jabłka powinny dość ściśle ją wypełniać jedną warstwą) rozgrzać masło i dodać cukier, mieszając żeby utworzył się karmelowy sos. Włożyć do niego jabłka i dusić około 10 minut. Odstawić do przestygnięcia (jeśli nie mamy patelni nadającej się do piekarnika, należy w tym czasie jabłka przełożyć do innej okrągłej i raczej niskiej formy).
Ciasto wyjąć z lodówki, uformować do kształtu formy i ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka, między masę a brzeg formy.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do przestudzenia a następnie odwrócić formę nad talerzem wykładając "odwrotnie" tartę - ciasto stanie się teraz jej spodem. Nie przejmować się wyciekaniem karmelu, on pięknie zastygnie a jest niebywale smaczny.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka