Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka "Leniwa" tarta tatin

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


"Leniwa" tarta tatin

Dieta: · po prostu smaczne ·

Leniwa, bo nie trzeba robić ciasta, kupujemy gotowe ciasto francuskie (koniecznie na maśle a nie na margarynie). A tarta przepyszna i można ją zrobić na jednej... patelni!

©  margouillat photo - Fotolia.com


Składniki
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (w jednym kawałku nie płatach)
1 kg jabłek "do wypieków" (kwaskowate dość twarde, ja najbardziej lubię antonówki)
100 g masła6
łyżek cukru
sok z 1/4 cytryny


Wykonanie
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych pokroić w ósemki lub na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Na patelni (odpowiedniej do piekarnika lub z odłączaną rączką - ok 26 - 28 cm, jabłka powinny dość ściśle ją wypełniać jedną warstwą) rozgrzać masło i dodać cukier, mieszając żeby utworzył się karmelowy sos. Włożyć do niego jabłka i dusić około 10 minut. Odstawić do przestygnięcia (jeśli nie mamy patelni nadającej się do piekarnika, należy w tym czasie jabłka przełożyć do innej okrągłej i raczej niskiej formy).
Ciasto wyjąć z lodówki, uformować do kształtu formy i ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka, między masę a brzeg formy.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do przestudzenia a następnie odwrócić formę nad talerzem wykładając "odwrotnie" tartę - ciasto stanie się teraz jej spodem. Nie przejmować się wyciekaniem karmelu, on pięknie zastygnie a jest niebywale smaczny.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy