Podziel się:
Leniwa zacierkowa z curry
Dieta: · po prostu smaczne ·
Leniwa, bo zamiast zacierek ma w składzie makaron (mogą być też "kupne" zacierki, ale one się strasznie długo gotują). Ulubiona zupa mojego dzieciństwa, doskonała na jesienne i zimowe rozgrzewanie, większa ilość pora oraz dodatek curry sprawiają że ma bar
Składniki
pęczek włoszczyzny (lub bardziej leniwie paczka włoszczyzny mrożonej)
1 por
1 cebula
4-5 średnich ziemniaków
2 łyżki skwarek z boczku (lub jeśli ktoś lubi - z wędzonej słoniny)
1 łyżka tłuszczu spod skwarek
2 kostki rosołowe (dowolne, ale najlepiej warzywne)
2 garście średniego makaronu
curry, sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Po zrumienieniu dodajemy pokrojony w cienkie półtalarki por, podduszamy lekko i doprawiamy curry (na początek malutko, sprawdźcie czy będzie wam smakował efekt końcowy). Dodajemy pozostałe warzywa prócz ziemniaków i dusimy jeszcze przez 3-5 minut. Zalewamy 1,5 l gorącego bulionu na kostkach rosołowych (trochę "cieńszy" niż w przepisie z kostek) dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości (ale takiej "chrupiącej") zawartości garnka. Wtedy przychodzi pora na makaron. Dorzucamy do garnka i dotujemy aż zmięknie. Na koniec dodajemy jeszcze skwareczki i doprawiamy. Podajemy posypane natką.
Smacznego!
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21