Podziel się:
Letnia zapiekanka
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · lekkostrawna ·
Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna - idealna potrawa na letnią kolację. Doskonale komponuje się zarówno z grillowanymi przysmakami jak i z kieliszkiem chłodnego białego wina.
Składniki
3 dojrzałe średnie pomidory
6 średnich ziemniaki
2 średnie cukinie
4 łyżki oliwy
200 g żółtego sera
pęczek mieszanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka etc.)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć, ziemniaki dokładnie oskrobać, wszystkie warzywa pokroić na plastry. Ułożyć naprzemiennie pionowo w natłuszczonym naczyniu do zapiekania (jak na zdjęciu), skropić oliwą zmieszaną z przyprawami i posiekanymi ziołami.
Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na 7-10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 55 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Autor: Izabela Sitz-Abramowicz
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: fritzek