Podziel się:
Linzer cookies
Dieta: · po prostu smaczne ·
Migdałowo - korzenne ciasteczka przekładane wytrawnym dżemem. Pyszne - znikają z talerza nie wiadomo kiedy... Idealne na leniwe świąteczne popołudnie.
Składniki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny i dwóch pomarańczy
220 g mąki + trochę do podsypywania
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
do przełożenia:
gęsty dobry dżem - najlepiej malinowy lub z czarnej porzeczki
cukier puder do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, uformować kulę owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Potem wyjąc podzielić na części wałkować na ok 2-3 mm, wycinać ciasteczka. Połowa powinna być z otworem a połowa bez (służą do tego takie specjalne formy do wycinania). Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.
Ostudzone ciasteczka przekładać dżemem i posypywać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Źródło: mojewypieki.blox.pl
Przepis dodany przez: ena