Podziel się:
Lody jogurtowe
Dieta: · wysokowapniowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Po obiedzie czas na deser. W gorący dzień najlepsze będą pyszne domowe lody, nie tylko smaczne, ale zdecydowanie mniej kaloryczne - większość śmietany zastąpiono w nich bowiem jogurtem.
Składniki
2 jajka
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru
maliny lub inne owoce
Wykonanie
Aby przygotować lody jogurtowe umyj 2 jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, wymieszaj ze szklanką jogurtu naturalnego. Białka ubij na sztywną pianę, pół szklanki śmietany kremówki schłódź, po czym również ubij.
Białka i śmietanę dodaj do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszaj, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Pamiętaj żeby mieszać lody co jakiś czas, aby uzyskać gładką konsystencję.
Przed podaniem możesz posypać swój smakołyk malinami, ewentualnie udekorować czereśnią lub posiekanymi orzechami.
Jeśli lubisz lody owocowe, do masy dodaj 30 dag dowolnych owoców sezonowych (maliny, truskawki, borówki, jagody itp.)
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: setab
Komentarze
koko | 23:44:11, 11-01-2009 zrobiłam, wyszły wspaniale zefirek | 23:45:34, 11-01-2009 ale swietny przepis basia_kasia | 13:18:03, 17-06-2009 musze wyprobowac, napewno sa pyszne! oma | 19:49:03, 20-11-2009 Jaka pojemność pojemnika wychodzi z podanych składników? Ewunia | 15:29:57, 26-08-2011 Jak robiłam to wychodziło ciut ponad litr Zobacz też
|