Podziel się:
Łosoś glazurowany
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Składniki
3 szklanki niesłodzonego soku z ananasa
6 łyżeczek sosu sojowego
6 filetów z łososia ( około 200 gram każdy )
Wykonanie
Wlewamy sok z ananasa do małego rondla i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na kuchence i podgrzewamy dopóki połowa płynu się nie wygotuje. Następnie przelewamy do miski i pozostawiamy do ochłodzenia.
Mieszamy sos sojowy z ostudzonym sokiem. Kładziemy filety z łososia w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, po godzinie przerzucając łososia na drugą stronę. Rozgrzewamy płaski żeliwny rondel i układamy w nim rybę.
Przypiekamy łososia po 3 minuty z każdej strony, uważając, by go nie rozgotować. Tymczasem pozostały sos sojowo-ananasowy wlewamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu aż zmniejszy objętość o połowę ( około 5 minut ).
Pędzelkiem do ciast glazurujemy wierzch łososia zagotowaną marynatą i wyciągamy rybę z żeliwnego rondla. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 318 kcal Białko: 38 g |
Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 18 g |
Przepis dodany przez: ena