Podziel się:
Łosoś grillowany
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa ·
Prościej chyba się nie da. Kawałki świeżej ryby, trochę przypraw, grill... i już można cieszyć się doskonałym posiłkiem, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Jako dodatek doskonale sprawdzi się sałata z ulubionym ziołowym sosem i pomidorami.
Składniki
łyżeczka mielonego pieprzu
łyżeczka soli morskiej
kilka kropli soku cytrynowego ( lub szcypta cytrynowego pieprzu )
4 filety z łososia ( około 200-gramowe )
oliwa z oliwek
Wykonanie
W małej misce mieszamy sól, pieprz i kwasek cytrynowy. Rozgrzewamy grill ogrodowy bądź elektryczny do średniej temperatury i podpiekamy filety po 10 minut z każdej ze stron. Następnie smarujemy łososia oliwą i posypujemy wczesnej zmieszanymi przyprawami z jednej strony.
Grillujemy jeszcze przez 5 minut i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: yasqlka