Podziel się:
Łosoś z grilla w ziołach
Dieta: · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Składniki
4 dzwonka łososia grubości 2 cm każde,
4 łyżki oliwy,
sok z 2 limonek lub jednej cytryny,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
pół łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz
Wykonanie
Suszone przyprawy skropić sokiem i zostawić na 15 minut. Wymieszać oliwę z pietruszką i namoczonymi ziołami. Posmarować łososia powstałą w ten sposób marynatą, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Opiec z obu stron bez przykrycia przez 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanym ruszcie. Dopiec rybę częściowo przykrytą na wyższym poziomie rusztu, przez 10 min, polewając często marynatą.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia