Podziel się:
Lussenbular - szwedzkie bułeczki św. Łucji
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pieczone w Szwecji tradycyjnie na 13 grudnia (św. Łucji) towarzyszą jednak łakomczuchom aż do świąt. Pyszne i proste w przygotowaniu. Warto spróbować.
Składniki
500 g mąki
7 g drożdży suchych
250 ml ciepłego mleka
75 g brązowego cukru
50 g masła, stopionego i ostudzonego
5-6 nitek szafranu
rodzynki
szczypta soli
1 jajko
Wykonanie
Szafran namoczyć przez kilkanaście minut w ciepłym mleku. Następnie dodać do suchych składników wraz ze stopionym masłem, wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 12 części i z każdej ukształtować wałek o długości ok 20 cm, a następnie zwinąć w "podwójnego ślimaka". Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (zachowują odstępy ok 8 cm) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, aż bułeczki będą się niemal stykały ze sobą.
Po wyrośnięciu w środek "ślimaków" włożyć rodzynki, a bułeczki posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut, na złoty kolor.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Mirosław