Podziel się:
Majowa sałatka z kurczaka
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Składniki
400 g piersi kurczka
pół czerwonej papryki
pół pęczka kolendry
50 g płatków migdałowych
Kilka liści sałaty
200 g szparagów (surowych lub z puszki)
2 łyżki niskokalorycznego majonezu
2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
łyżeczka curry
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
pieprz do smaku
Wykonanie
Surowe szparagi ugotować na parze, pokroić w kawałki ok 1,5 cm długości. Piersi z kurczaka ugotować na parze, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, kolendrę posiekać, dodać szparagi i kurczaka.
Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Na liściach sałaty ułożyć sałatkę, polać sosem. Podawać ozdobioną listkami świeżej kolendry.
Uwaga - kolendrę można zastąpić natką pietruszki.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc gotowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 192 kcal Białko: 25 g |
Tłuszcze: 7 g |
Przepis dodany przez: marta