Podziel się:
Makaron razowy z sosem neapolitańskim
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Złożone węglowodany w razowym makaronie, likopen w pomidorach, ani grama tłuszczu (choć jak komuś bardzo brakuje może dodać odrobinę oliwy) - sycące danie, które nie odłoży się w biodrach ani w talii. A przy tym wybornie pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki
1 paczka makaronu razowego
1 kilogram świeżych pomidorów
czosnek
bazylia
oregano
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i dusić w rondlu wraz z posiekanym czosnkiem aż uzyskają konsystencję gęstego sosu. Doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz ziołami.
Ugotować makaron al dente, odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem. Można posypać świeżymi ziołami.
W diecie Montignac danie to należy traktować jako posiłek węglowodanowy.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc gotowania makaronu) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka