Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Makaron z sosem gorgonzola

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Makaron z sosem gorgonzola

Dieta: · śródziemnomorska ·

© Piotr Rzeszutek - Fotolia.com


Składniki
400 g makaronu włoskiego (u mnie farfalle)
200 ml śmietana (robię z 30%, żeby było mniej kalorycznie można z 12%, ale lubi się zwarzyć)
150 g sera gorgonzola
marynowany, zielony pieprz (opcjonalnie)
brandy (opcjonalnie)


Wykonanie
- Gotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody. Powinien być al dente, czyli max. 10 minut. Ja lubię miękki, więc gotuję 20 minut;
- Podczas gdy makaron się gotuje w mniejszym rondelku przygotuj sos: podgrzewaj powoli śmietanę z pokruszonym serem, aż się rozpuści i utworzy jednolitą masę; czasem dodaję łyżkę marynowanego, zielonego pieprzu, jest fajnie pikantne! czasem - brandy, też łyżkę, góra dwie :)
- Wymieszaj makaron z sosem;

Smacznego!

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 25 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 3

Źródło: kuchnia.gazeta.pl



Przepis dodany przez: an_inna




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy