Podziel się:
Makaron z sosem gorgonzola
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
400 g makaronu włoskiego (u mnie farfalle)
200 ml śmietana (robię z 30%, żeby było mniej kalorycznie można z 12%, ale lubi się zwarzyć)
150 g sera gorgonzola
marynowany, zielony pieprz (opcjonalnie)
brandy (opcjonalnie)
Wykonanie
- Gotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody. Powinien być al dente, czyli max. 10 minut. Ja lubię miękki, więc gotuję 20 minut;
- Podczas gdy makaron się gotuje w mniejszym rondelku przygotuj sos: podgrzewaj powoli śmietanę z pokruszonym serem, aż się rozpuści i utworzy jednolitą masę; czasem dodaję łyżkę marynowanego, zielonego pieprzu, jest fajnie pikantne! czasem - brandy, też łyżkę, góra dwie :)
- Wymieszaj makaron z sosem;
Smacznego!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 3 |
Źródło: kuchnia.gazeta.pl
Przepis dodany przez: an_inna