Podziel się:
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
230 g makaronu (np. penne)
2 plastry boczku
3 szt. cebulki dymki
2 marchewki
460 g ugotowanego kurczaka
110 g kukurydzy z puszki
230 g startego sera
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
450 ml napoju/mleka sojowego
115 startego sera do przygotowania sosu
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ugotuj i odcedź makaron. Na parze ugotuj marchew i pokrój w małe kawałki. Cebulkę poszatkuj i razem z pokrojonym bekonem podsmaż na patelni przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie przygotuj sos serowy: w rondelku rozpuść margarynę, dodaj mąkę i podgrzewaj przez 1 minutę na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, powoli dodawaj mleko sojowe, energicznie mieszając. Ponownie podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, i wymieszaj z tartym serem. Ogrzewaj całość na bardzo małym ogniu, aż ser się roztopi. W dużej misce wymieszaj makaron, bekon, kukurydzę i mięso kurczaka porozdzielane na małe kawałki. Zalej wszystko sosem serowym i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i przełóż do niego wymieszane składniki. Wierzch posyp tartym serem. Piecz przez 25 minut, aż do momentu, kiedy ser się roztopi i zacznie się przypiekać.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Sante
Przepis dodany przez: Ewunia