Podziel się:
Makowiec zawijany z foremki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
120 ml mleka
80 roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
4 żółtka
14 g suszonych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu lub wódki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa:
4 białka
250 g maku
50 g rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich i migdałów
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
olejek migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
Polewa:
150 g czekolady
4 łyżki mleka skondensowanego
1 łyżka masła
Wykonanie
Drożdże i cukier wymieszać z mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto, dodając później żółtka, spirytus, ekstrakt, olej a na końcu rozpuszczone masło. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mak sparzyć i zostawić na 2-3 minuty do napęcznienia. Następnie dwukrotnie zmielić na gęstym sicie. Dodać pozostałe składniki prócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty o długości formy do pieczenia. Rozłożyć na nich masę, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć rolady, podwinąć końce pod spód i przełożyć do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąc z formy, ostudzić na kratce.
Czekoladę z masłem rozpuścić i zagrzać, dodać mleko skondensowane. Letnią polewą smarować wystudzone ciasta. Ozdobić orzechami.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka