Podziel się:
Małdrzyki
Dieta: · wysokowapniowa ·
Staroświeckie twarogowe placuszki znane także miłośniczkom prozy Małgorzaty Musierowicz. Nieprzyzwoicie pyszne.
Składniki
50 dag chudego sera twarogowego,
1 żółtko,
1 jajko,
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka oleju
Wykonanie
Ser zemleć, dodać żółtko, cale jajko, masło, cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę żeby nieco zagęścić ciasto.
Kłaść łyżką ciasto na patelnię z olejem i formować okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu podawać posypane cukrem pudrem, startą czekoladą lub z konfiturami.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jo-asienka
Zobacz też
|