Podziel się:
Malinowa rozkosz
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok malinowy. Sam lub dodany do herbaty będzie świetnym lekarstwem na jesienna depresję czy zimowe przeziębienie.
Składniki
1 kg świeżo zerwanych malin, 20 dag cukru, kwasek cytrynowy
Wykonanie
Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu.
Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, i ponownie zagotuj.
Gorący sok przelej do słoików, a z pozostawionego miąższu zagotować, wlać do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknąć i zagotować, aby słoiki się zamknęły przez 15 min.
Pozostałe w worku pestki i miąższ można włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój, w porze letniej świetnie gasi pragnienie.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: setab