Podziel się:
Maliny w roli głównej
Dieta: · po prostu smaczne ·
Kto z nas nie lubi zabłysnąć nowym przysmakiem dla swoich domowników i zaproszonych gości? Oto przepis prosty, z którego wychodzą pyszności, że palce lizać. Przez żołądek do serca:-)
Składniki
2,5 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka
5 białek
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego , bez cukru (2x40 g)
1/2 szkl. oleju
500 g malin ( mogą być mrożone)
Wykonanie
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ( można zmiksować w malakserze ) . Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - ok.40% i 60%, każdą zawinąć folią spożywczą, zamrozić. Można to zrobić dzien wczesniej. Blachę o wym. 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzec większą część ciasta, podpiec na złoty kolor w temp. ok.190C. przez około 20 minut. Odstawić do ostudzenia.
Budyniowa pianka
Ubić białka. Po ubiciu na sztywno powoli dodawac cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyzszych obrotach .
Następnie powoli wsypywac budyń, cały czas miksując. Strużką wlewać olej, miksując do całkowitego polączenia.
Na podpieczony spód wylać masę . Wyrównać i układać gęsto maliny . Na wierzch zetrzec resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temp 190C przez ok. 30-40 minut. Jak chcesz posyp cukrem pudrem
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie |
Autor: Basko
Przepis dodany przez: Basko