Podziel się:
Marynowane pieczarki
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
2 kg małych pieczarek
1 marchew
1 cebula
3 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu
2,5 łyżki soli
2 łyżki cukru
900 ml wody
300 ml octu 10%
Wykonanie
Pieczarki oczyścić i zblanszować we wrzątku przez ok 5 min (można zakwasić wodę 1 łyżką octu, będą wtedy białe).
Cebulę pokroić w piórka, marchew w plasterki, włożyć na dno słoików. Na warzywa włożyć pieczarki.
Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia, zalewać płynem z przyprawami pieczarki w słoikach. Zakręcić pokrywki, sprawdzić szczelność, pasteryzować przez 20 minut.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 25 |
Przepis dodany przez: Mirosław
Komentarze
elizka | 19:53:24, 24-01-2013 Dziękuję za ten przepis.Wciaż kupuję pieczarki marynowane,a przecież mogę robić je sama.Jak się udadzą,od razu napiszę.Pozdrawiam. Zobacz też
|