Podziel się:
Maślane trufle czekoladowo - kawowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
300 g czekolady do pieczenia
1/2 kostki masła (125 g)
60 ml wody
1 żółtko
1 łyżeczka brandy
1 łyżka bardzo mocnej kawy
kakao z kawa rozpuszczalną (nie graulowaną) do obsypania
Wykonanie
czekoladę połamać i podgrzać z masłem i woda w garnku do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodać roztrzepane żółtko, kawę i brandy. Przelać do naczynia wyłożonego pergaminem, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Po wyjęciu formować trufle i obtaczać w kakao wymieszanym z kawą.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: yasqlka