Podziel się:
Masło czosnkowe
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Zdrowe i pyszne a dzięki dodatkowi oliwy znakomicie się rozsmarowuje
Składniki
• kostka dowolnego, prawdziwego masła, wyjętego godzinę wcześniej z lodówki
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• pęczek natki pietruszki
• pieprz
Wykonanie
Natkę pietruszki dokładnie myjemy. Ogonki odrywamy, ponieważ są zbyt twarde i nie nadają się do masła. Listki kroimy bardzo drobno i odkładamy.
Masło mielimy w malakserze na gładką masę a następnie dodajemy do niego oliwę z oliwek, czosnek (wg.uznania) oraz pół łyżeczki pieprzu. Na koniec dokładamy pocięte listki pietruszki. Miksujemy kilka minut, przekładamy do maselniczki i wkładamy do lodówki. Dzięki dodatkowi oliwy masło lepiej się rozsmarowuje. Doskonale smakuje z chrupiącymi bułeczkami z pieca oraz jako dodatek do ryb.
Rodzaj potrawy dodatek do pieczywa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 20 |
Źródło: CYKORIA S.A.
Autor: CYKORIA S.A.
Przepis dodany przez: PR CLUB