Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Mazurek kajmakowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Mazurek kajmakowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

© ded - Fotolia.com


Składniki
280 g mąki
170 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
masło i kasza manna do wysypania formy

gotowa masa kajmakowa ok. 400 g ( lub puszka małe mleka skondensowanego słodzonego)
dżem z czarnej porzeczki lub z mirabelek lub inny kwaśny
orzechy i bakalie (według uznania)




Wykonanie
Masło posiekać, szybko wyrobić ciasto z cukrem, żółtkami, solą i mąką, dodać śmietanę, uformować z gładkiego ciasta kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wyłożyć formę posmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną, unosząc brzegi w górę, żeby stworzył się rant. Piec 5-7 minut w 200 stopniach, do osiągnięcia złotego koloru.

Spód lekko przestudzić, posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć masę (mleko skondensowane gotować 3-4 h na małym ogniu w dużej ilości wody w zamkniętej puszce, otwierać po całkowitym wystygnięciu). Wyrównać, ozdobić orzechami i bakaliami. Schłodzić w lodówce.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: glicynia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy