Podziel się:
Mazurek kajmakowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
280 g mąki
170 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
masło i kasza manna do wysypania formy
gotowa masa kajmakowa ok. 400 g ( lub puszka małe mleka skondensowanego słodzonego)
dżem z czarnej porzeczki lub z mirabelek lub inny kwaśny
orzechy i bakalie (według uznania)
Wykonanie
Masło posiekać, szybko wyrobić ciasto z cukrem, żółtkami, solą i mąką, dodać śmietanę, uformować z gładkiego ciasta kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wyłożyć formę posmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną, unosząc brzegi w górę, żeby stworzył się rant. Piec 5-7 minut w 200 stopniach, do osiągnięcia złotego koloru.
Spód lekko przestudzić, posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć masę (mleko skondensowane gotować 3-4 h na małym ogniu w dużej ilości wody w zamkniętej puszce, otwierać po całkowitym wystygnięciu). Wyrównać, ozdobić orzechami i bakaliami. Schłodzić w lodówce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: glicynia