Podziel się:
Mazurek pomarańczowy z migdałami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
35o g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
kostka masła (200 g)
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Masa:
4 pomarańcze
1 cytryna
300 g cukru
100 g mielonych migdałów
Ozdoby:
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
50 g całych migdałów
Wykonanie
Składniki ciasta szybko wyrobić, uformować kulę, owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć rozwałkować, wyłożyć formę, ew. zrobić ozdobny rant, ponakłuwać widelcem, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (ok 20 minut). Ostudzić.
Cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć, otrzeć skórkę, podzielić owoce na części i pozbyć się albedo (białej skórki) oraz pestek. Drobno posiekać lub zmiksować. Zasypać cukrem, dodać migdały mielone i gotować do zgęstnienia masy (cukier wsypywać stopniowo, sprawdzając smak). Ciepłą masę wylać na spód, ozdobić "kwiatkami" z migdałów oraz plastrami pomarańczy kandyzowanych w syropie (cukier rozpuścić 1,5 szklanki wody zagotować, dodać pokrojone w średniej grubości plastry pomarańczy bez pestek, gotować ok 60-80 minut na małym ogniu, aż pomarańcze staną się szkliste, odsączyć na papierze do pieczenia lub na silikonie).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima