Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Mazurek pomarańczowy z migdałami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Mazurek pomarańczowy z migdałami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Profotokris - Fotolia.com


Składniki
Ciasto:
35o g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
kostka masła (200 g)
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Masa:
4 pomarańcze
1 cytryna
300 g cukru
100 g mielonych migdałów
Ozdoby:
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
50 g całych migdałów



Wykonanie
Składniki ciasta szybko wyrobić, uformować kulę, owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć rozwałkować, wyłożyć formę, ew. zrobić ozdobny rant, ponakłuwać widelcem, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (ok 20 minut). Ostudzić.

Cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć, otrzeć skórkę, podzielić owoce na części i pozbyć się albedo (białej skórki) oraz pestek. Drobno posiekać lub zmiksować. Zasypać cukrem, dodać migdały mielone i gotować do zgęstnienia masy (cukier wsypywać stopniowo, sprawdzając smak). Ciepłą masę wylać na spód, ozdobić "kwiatkami" z migdałów oraz plastrami pomarańczy kandyzowanych w syropie (cukier rozpuścić 1,5 szklanki wody zagotować, dodać pokrojone w średniej grubości plastry pomarańczy bez pestek, gotować ok 60-80 minut na małym ogniu, aż pomarańcze staną się szkliste, odsączyć na papierze do pieczenia lub na silikonie).

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 90 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy