Podziel się:
Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
mąka pszenna i trochę ziemniaczanej do obtaczania
sos:
1 cebulka
tłuszcz spod medalionów
250 ml dobrej śmietany
czosnek
sól, pieprz
Wykonanie
Podwójną pierś z kurczaka,zamrożoną,lekko rozmrozić,aby dała się kroić na medaliony.Świeża nie wyjdzie tak jak trzeba.To przepis właśnie na lekko rozmrożoną.
Położyć pierś na desce i ostrym nożem kroić ją w poprzek włókien na ok.pół centymetrowe medaliony.No,centymetrowe też będą ok. Mają się trzymać w ładnej formie! Takie jajowate kształty. No,dobra,medaliony są okrągłe,ale nie o to chodzi.
Porozkładaj je sobie na talerzu i posyp solą,pieprzem i koniecznie papryką czerwoną (ostrą raczej,słodkiej nie próbowałam). Cały czas są lekko zamrożone.Teraz na patelni rozgrzej łyżkę masła i ze 3 łyżki oleju. Medaliony otaczaj w mące pszennej z mąką ziemniaczaną.(Tej drugiej dodaj niewiele). Smażyć na patelni to mięsko z 5-7 min z każdej strony. Papryka da mu kolorek,a to że jest zamrożone sprawi,że będzie niewysuszone i łatwostrawne.
Przełóż medaliony do garnka z grubym dnem i przykryj.
SOS śmietanowy z cebulką
Na tłuszczu zeszklij 1 cebulkę drobniutko pokrojoną. Do niej wlej śmietanę, zagotuj, możesz ten sosik nieco rozrzedzić gorącą wodą. Dodaj pieprzu i soli czosnkowej,albo rozgniecionego czosnku. Zagotuj.
Medaliony podawaj polane sosem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka
Komentarze
Ha_na | 20:12:50, 13-09-2011 Myślę, że powinny smakować doskonale. A najważniejsze, że szybkie danie. Niestety, nie lubię gotować. Ale musiałam, dlatego lubię jeśli trwa to niedługo. Obecnie gotuje mąż i zbiera przepisy, ten mu dwa razy odczytałam. Dziękuję i pozdrawiam. Dorota45 | 14:43:21, 30-11-2011 Czy mąki można wymieszać razem, ? Zobacz też |