Podziel się:
Meksykańskie gazpacho
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Można ją podać jako przystawkę, samodzielne danie lub po prostu dodatek (napój?) do obiadu. W każdej wersji wniesie powiew świeżości i lata. Uwaga - to gazpacho można robić też w zimie, korzystając z dobrych pomidorów z puszki.
Składniki
filiżanka soku pomidorowego
1 pokrojony w ćwiartki pomidor
1 ćwiartka niewielkiej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 zielonej papryki
1 mała marchewka, oskrobana i pokrojona w grube plastry
kilka listków świeżej bazylii lub szczypta suszonej
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki octu winnego (czerwonego) lub nieco soku z cytryny
szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
Wykonanie
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Tę zimną, pełną odżywczych składników zupę można wypić z filiżanki lub zjeść z talerza z dodatkiem grzanek.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Wirtualna Kuchni@ Polska
Przepis dodany przez: karima