Podziel się:
Metrowiec
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ciasto nieco ostatnio zapomniane, a szkoda, bo pyszne i bardzo efektowne. W mojej młodości obowiązkowe na wszystkich weselach i dużych rodzinnych przyjęciach. Przepis pochodzi ze starego zeszyciku.
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
8 jaj
szklanka oleju
szklanka mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
dodatkowo do ciemnego ciasta 2 łyżki oleju i 3 czubate łyżki kakao
masa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy)
kostka masła
2 łyżki soku z cytryny
polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Ubić białka na sztywną pianę, a żółtka z cukrem utrzeć na gęsty krem.
Do żółtek dodać pozostałe składniki na ciasto.
Masę żółtkową podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao i dodatkowy olej. Każdą część ciasta zmieszać z połową piany. Napełnić ciastem formy keksowe o długości ok 30 cm i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piec ok 30 minut, do suchego patyczka.
Ostudzone ciasta pokroić na kawałki (kromki) o grubości ok 2. cm (najlepiej robić to następnego dnia, zostawiając ciasto na noc do całkowitego wystygnięcia).
Z mleka, mąki, skrobi, cukru, wanilii i soku z cytryny przygotować gęsty budyń (można też użyć gotowego budyniu, ugotowanego na 1/2 objętości mleka z przepisu). Zimny budyń zmiksować z masłem na puszystą masę.
Kremem przekładać kromki, na przemian ciemną i jasną ("składać" ciasto o pierwotnym kształcie z kromek połączonych masą). Ciasto można podzielić na 2 części, każda wychodzi ok 40-50 cm. Najlepiej robić to właśnie w keksówkach lub na dłuższej blasze. Gotowe ciasto wyrównać i schłodzić w lodówce. Następnie polać polewą przygotowaną przez podgrzanie składników i zmieszanie do ich całkowitego rozpuszczenia. Można też zrobć więcej masy budyniowej i pokryć nią ciasto.
Serwując ciasto kroić je ukośnie tak żeby było widać w każdym kawałki ciemne i jasne kawałki.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 40 (nie licząc pieczenia i chłodzenia / mrożenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 16 |
Przepis dodany przez: Ewunia