Podziel się:
Miękki piernik z lukrem migdałowym
Dieta: · po prostu smaczne ·
Trochę inny piernik, bo bez miodu. Ale miękki, delikatny i aromatyczny. Warto dodać do niego naprawdę dobry dżem lub powidła - bardzo wzbogacają smak.
Składniki
100 g masła
200 g brązowego cukru
2 jajka
150 ml maślanki lub zsiadłego mleka
1,5 szklanki mąki
1 łyżka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki dżemu borówkowego, żurawinowego lub powideł
lukier
3/4 szklanki cukru pudru
5 kropel aromatu migdałowego (albo 1,5 łyżki amaretto, nie dodajemy wtedy wody)
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka przegotowanej wody
Wykonanie
W dużej misce wymieszać masło z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodać maślankę lub zsiadłe mleko oraz dżem i wymieszać. Delikatnie dodać przesianą mąkę, z przyprawami i sodą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (porcja na 2 keksówki) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone polać lukrem wykonanym z podanych składników.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Źródło: Inspiracja: przepis z IKEI
Przepis dodany przez: jesien21