Podziel się:
Milanais - ciasteczka mediolańskie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
250 g miękkiego masła
225 g drobnego cukru
szczypta soli
3 jajka
otarta skórka z 1 pomarańczy
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g mąki
lukier
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Masło utrzeć na białą puszystą kremową masę, dodając stopniowo cukier, sól i po jednym jajku. Dodać mąkę i resztę dodatków, wyrobić dość zwarte ciasto. Ukształtować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki. Wyjąć schłodzone ciasto po ok 2 godzinach, wałkować partiami na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić przez ok 15 min.
Piec około 10 min w 200°. Studzić na kratce, polukrować.
Cukier puder dokładnie rozrobić z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka