Podziel się:
Mini pączki z ziemniakami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g obranych ziemniaków
500 g mąki
2 jajka
50 ml mleka
50 g drożdży
1 łyżka octu
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
Wykonanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić przecisnąć przez praskę lub zmielić. Przygotować zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży.
Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką, dodać rozczyn, cukier waniliowy, ocet i wyrobić ciasto, dodać masło dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać małe krążki. Smażyć na oleju lub smalcu. Po odsączeniu z tłuszczu lukrować lub posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc smażenia) | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 20 |
Przepis dodany przez: Klaudia