Podziel się:
Miodownik na piwie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
200 g masła
6 jajek
300 g cukru
750 g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g miodu
szklanka piwa
bakalie
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z trzema łyżkami cukru, dodając po kolei żółtka, na puszysty krem. Następnie dodać białka i resztę cukru. Po utarciu wszystkiego na jednolitą masę dodawać na zmianę po łyżce mąkę z sodą i proszkiem i miód. Na końcu wlać piwo. Do gotowego ciasta dodać obtoczone w mące bakalie. Przelać masę do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystygnięciu polać dowolną polewą czekoladową lub lukrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: jo-asienka