Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Mrożony tort bezowo - cytrynowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Mrożony tort bezowo - cytrynowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

Tort pochodzi z mojego ulubionego blogu "Moje Wypieki". Oczywiście nie jest taki ładny jak tort Dorotus, ale był nieprawdopodobnie smaczny i.... wcale nie taki trudny do przyrządzenia jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Mrożony tort bezowo - cytrynowy


Składniki
Blaty bezowe:
6 białek (nie mrożonych wcześniej)
1,5 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny

Masa:
1 i 1/4 szklanki cukru
75 g masła
1 łyżka otartej skórki z cytryny
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)
6 jajek
1,5 szklanki śmietany kremówki 36%



Wykonanie
Bezy:
Białka ubić na sztywną pianę i potem dalej ubijać stopniowo dodając cukier. Na końcu wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny. Mase podzielić na 4 części i każdą wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg o średnicy 22 cm. Jeśli wszystkie 4 blaty nie zmieszczą się do piekarnika, nalezy masę wykonać w dwóch turach i piec po dwa blaty na raz. UWAGA: nie przygotowywać całej masy jeśli część z niej będzie "czekać" na swoją kolej.

Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.

Masa:
Podgrzewać w garnku masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika.

Całe jajka dobrze ubić w misce, dodać do nich ciepłą ale nie gorącą masę cytrynową, wymieszać, przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać, aż masa będzie w stanie bliskim wrzenia, pogotować na średniej mocy około 1 minuty - powinna zgęstnieć. Gotową masę dokładnie przykryć w chłodnym naczyniu i doprowadzić do całkowitego wystudzenia (można chłodną masę wstawić na kilka godzin do lodówki). Zimną mase wymieszać z ubitą kremówką.

W tortownicy układać kolejno 3 blaty, przekładając je równą warstwą kremu. Ostatni czwarty blat pokruszyć na wierzch tortu. Całość wstawić do zamrażarki przynajmniej na 12 godzin. Jeśli trzymamy tort dłużej lub nasza zamrażarka ma bardzo niskie temperatury, na pół godziny przed jedzeniem należy wyjąć tort i trzymać w chłodnym miejscu, żeby się dało go pokroić.



Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i chłodzenia / mrożenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10

Źródło: mojewypieki.blox.pl

Więcej zdjęć:

Mrożony tort bezowo - cytrynowy



Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy