Podziel się:
Muffiny z borówkami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Beztłuszczowa wersja muffinek - olej zastępuje sok jabłkowy. Mimo tej modyfikacji nie ustępują smakiem "pełnotłustym" babeczkom. Trudno dostępną w Polsce dynię z puszki można zastąpić świeżą dynią, pokrojoną w kostkę i podduszoną do miękkości.
Składniki
200 g mąki
75 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ziela angielskiego
50 ml niesłodzonego nektaru jabłkowego
3 jajka
100 g dyni z puszki
250 g borówek
szczypta soli
Wykonanie
1. Nagrzej piekarnik do ok. 200°C
2. Połącz ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sód, ziele angielskie
3. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa jajka, nektar, dynię
4. Połącz ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj borówki
5.Tak przygotowaną masą napełnij foremki
6.Piecz około 15 minut
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 143 kcal Białko: 4 g |
Tłuszcze: 1 g |
Zawartość sodu: 73 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta