Podziel się:
Murzynek z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Proste i szybkie wykonanie.
Polecam jest naprawdę wspaniały
Składniki
Składniki na 1 dużą tortownicę:
3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
1 szklanka wody
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 – 4 jabłka
Wykonanie
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier, cukier waniliowy a następnie stopniowo po jednym jajku.
Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem.
Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Składniki na polewę:
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
Rozpuścić masło, dodać mleko i kakao i podgrzewać wszystko na małym ogniu mieszając. Nie zdejmując z ognia dodać cukier puder i dokładnie wymieszać zresztą składników. Gdy polewa nie będzie już matowa, zdjąć z ognia i jeszcze ciepłą polać wystudzony murzynek.
Smacznego :-)
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie |
Źródło: http://mojeciacho.blox.pl
Przepis dodany przez: Camila